Venøse bensår og åreknuder er ofte tæt forbundet. Dette skyldes, at åreknuder opstår, når veneklapperne er defekte, og blodcirkulationen i benene dermed er dårlig. Når blodgennemstrømningen ikke er tilstrækkelig, er der stort tryk på venerne på benene, og dette kan føre til åreknuder. Når en person har haft fremskredne åreknuder i en lang periode, kan det i værste tilfælde udvikle bensår, som vil forekomme på underbenene og omkring anklerne.

Fakta om venøse bensår

Når en person har meget fremskredne åreknuder, kan der udvikles venøse bensår. Venøse bensår er sår, der ofte sidder omkring anklerne og underbenet.

Karakteristika på venøse bensår kan være:

–      Huden omkring bensåret kan være irriteret og klø og medføre eksem.

–      Såret på benet kan være på størrelse med en håndflade.

–      Sårbunden på det venøse bensår kan være gul eller rødlig.

–      Bensåret kan have svært ved at hele.

–      Huden omkring det venøse bensår er ofte misfarvet og kan være mørk og rød.

–      Helingsprocessen af bensåret kan være langvarig og tage op til 12 uger.

Behandling af bensår

Hvornår skal venøse bensår behandles?

Som det er blevet beskrevet, forekommer venøse bensår først, når en person har haft meget fremskredne åreknuder over en længere periode, hvor disse højst sandsynligt skulle have været behandlet. Det vil sige, når der er opstået venøse bensår, skal disse tages hånd om hurtigst muligt, hvorfor en behandling af bensår er nødvendig.

Den person, som har venøse bensår oplever ofte en nedsat mobilitet og en generel begrænsning i hverdagen. Der medfører ofte også milde smerter i form af tunge og trætte ben, og personen som har bensår vil ofte ikke vise benene frem i offentligheden. Disse fysiske og psykiske gener kan føre til forringet livskvalitet, så dette kan også være god grund til at få en behandling af bensår hurtigst muligt.

Behandling af bensår og åreknuder

Når bensår skal behandles er det vigtigt at have fokus på blodcirkulationen og prøve at få hævelsen på benet til at mindskes, for dette vil hjælpe på blodgennemstrømningen i benet og ned til bensåret. Dette kan gøres ved at lægge elastisk bandage på benet i hver ende af det venøse bensår, men ikke på selve såret. Herved lægges der pres på benet, som får hævelsen og væsken til at minimeres, og dette er med til at fremme helingsprocessen. Det er vigtigt, at den elastiske bandage ikke sidder på selve det venøse bensår, da vævet er meget sensitivt og ikke må beskadiges.

I og med venøse bensår er et symptom på åreknuder, er første skridt til et effektivt og vedvarende resultat, en åreknudebehandling. Første led i behandlingen er at få foretaget en forundersøgelse med ultralyd for at tjekke åreknuderne.

Ved en forundersøgelse laves en ultralydsundersøgelse, hvor der i samråd med karkirurgen vurderes hvilken behandlingstype, som er den bedste til behandling af åreknuder og dermed også behandling af bensår. En åreknudeoperation vil dermed ofte også give anlæg til, at yderligere venøse bensår ikke opstår.

Der findes forskellige behandlingstyper til fjernelse af åreknuder, og hos Dansk Venecenter laves der altid en individuel vurdering for at finde den rette behandlingsform, som vil give det mest effektive resultat.

Resultat af behandling af bensår

Helingsprocessen for venøse bensår kan som sagt være meget langvarig og tage op til 12 uger. Der vil altså ikke være øjeblikkeligt resultat efter en åreknudebehandling, da bensåret som beskrevet ofte skal have separat behandling i form af elastisk bandage på benet og i værste tilfælde operation af selve bensåret.

Har personen med bensårene fået foretaget en åreknudebehandling, er årsagen til forekomsten minimeret, fordi bensår ofte er et symptom på åreknuder, og bensår blandt andet også opstår på grund af dårlig blodcirkulation. Efter en åreknudebehandling vil blodcirkulationen forbedres og dette er et led i behandling af bensår.

Kan venøse bensår komme igen?

Har en person haft venøse bensår en gang i livet, er der desværre stor sandsynlighed for at få det igen. Venøse bensår opstår på grund af dårlig blodcirkulation, så derfor er det meget vigtigt at have fokus på lige netop dette og få det integreret i sin hverdag. Dette kan eksempelvis ske gennem:

–      Sport

–      En aktiv hverdag

–      Man vælger cyklen frem for bilen

–      En sund livsstil

I og med venøse bensår ofte er et symptom på åreknuder, kan en behandling af åreknuder minimere risikoen for at bensårene kommer igen.