Åreknuder er almindeligt blandt befolkningen. Cirka tredive procent af alle mennesker vil opleve åreknuder på et tidspunkt i deres liv.Åreknuder forekommer som et resultat af, at blodet flyder ned ved klapperne i venerne, der skal forhindre blodet i at strømme tilbage. Det er disse dårligt fungerende veneklapper, der får blodet til at samles i puljer under klapperne. Disse puljer udvikler sig derefter til åreknuder, der slingrer sig ned og op fra knæhasen, hvor de oftest ses først.

Bivirkninger ved operation af åreknuder

Åreknuderne fortsætter ofte med at vokse på benene og bliver tykkere og spredes over større områder af, oftest, underbenene.Selv om åreknuder næsten aldrig er farlige, skaber de ofte ubehag og mild smerte hos dem, der har dem. Derudover kommer de skønhedsrelaterede problemer, da mange opfatter åreknuder for at være så grimme, at de ikke vil vise deres ben offentligt.Derfor vælger mange mennesker at få deres åreknuder opereret. Generelt set er forventningerne til resultaterne af åreknuder imidlertid meget høje, og forståelsen af, hvordan en persons livsstil påvirker begyndelsen af ​​åreknuder, er lav.

Mulige bivirkninger ved åreknudeoperation

Der er en række meget velfungerende operationer af åreknuder. Almindelige metoder til fjernelse af åreknuder er blandt andet flebektomi, hvor der laves et meget lille snit på benet i nærheden af åreknuderne og derefter trækkes de ud med en krog. Andre metoder til behandling af åreknuder er laserbehandling, hvor laseren får venen til at krympe og forsvinde. Ved skum - og limbehandling krymper venen ligeledes, og blodet vil herefter finde andre veje.

Bivirkninger ved operation af åreknuder

Som med alle andre operationer i kroppen er der risiko for bivirkninger efter proceduren. Ved operation af en åreknude er de mest almindelige bivirkninger blå mærker, hævelse, misfarvning af huden og mild smerte.Ved stripping, som er en mere traditionel behandlingsmetode for åreknuder, er bivirkningerne ofte noget mere alvorlige, men ofte af den samme type, som nævnt ovenfor. I sjældne tilfælde kan stripping imidlertid også have bivirkninger såsom svær smerte, infektion, blodpropper og ardannelse. Hyppigheden af blodpropper er meget lav, ca. en til tre procent.Andre typer komplikationer er meget sjældne, men et forkert indsat kateter kan forårsage dyb venetrombose og skade på nerver eller arterier. Nålen på kateteret eller toppen fra en laser eller andet værktøj kan også lave huller på nærliggende væv, hvilket kan føre til bivirkninger.

Forholdsregler efter operation af åreknuder

Efter en operation indpakker lægen ofte benene i elastiske bandager, og i nogle tilfælde indgår støttestrømper som en del af behandlingen. Når patienten vender hjem, skal han eller hun følge de instruktioner og anbefalinger, der er udstedt af lægen. For eksempel er det vigtigt at bevæge sig, men undgå intens træning. Dette er for at reducere risikoen for blodpropper.

Undgå at åreknuderne vender tilbage

Arv er afgørende for, om en person får åreknuder. Hvis en eller begge forældre har åreknuder, er sandsynligheden næsten hundrede procent for, at barnet også får åreknuder i løbet af deres levetid. Mange mennesker er ikke opmærksomme på deres egen livsstils betydning for, hvornår i livet åreknuderne kommer, og hvor omfattende de bliver.Efter en behandling af åreknuder er risikoen for, at de vender tilbage inden for tre år, mellem ti og tredive procent. Imidlertid er mange af de metoder, der nu bruges til behandling af åreknuder, relativt nye, så forskning og data over en lang periode mangler.Imidlertid er der meget patienten selv kan gøre for at forhindre tilbagevenden af åreknuder. Næsten alle disse aktiviteter handler om at påvirke blodcirkulationen positivt. Det kan for eksempel være at opretholde en normal vægt, træne regelmæssigt, holde op med at ryge, undgå at stå eller sidde for meget, have benene i høj position mm.

Resumé - Bivirkninger ved åreknudeoperation

Åreknuder er meget almindeligt blandt befolkningen, og omkring tredive procent vil udvikle åreknuder i løbet af deres levetid. Åreknuder er arvelige. Det vil sige, hvis en eller begge forældre har eller har haft åreknuder, vil barnet også få det. Selv om åreknuder er arvelige, kan en persons livsstil påvirke, hvornår de opstår, og hvor alvorlige de vil blive.Der er mange moderne og effektive behandlinger for åreknuder, der er minimalt invasive og kan udføres under lokalbedøvelse på cirka en time, hvorefter patienten kan vende tilbage straks herefter, og der er ofte kort rekonvalescens. Risikoen er omkring ti til tredive procent for, at åreknuden vender tilbage ca 5-10 efter en behandling.Selvom de moderne metoder til åreknuder er meget effektive, er der nogle bivirkninger, som patienten skal være opmærksom på. De mest almindelige bivirkninger er blå mærker, hævelse, misfarvning af huden og mild smerte. Mere alvorlige bivirkninger er meget sjældne.Efter en operation med åreknuder skal patienten udøve forsigtighed, undgå at være stillestående eller stillesiddende og opretholde normal vægt for at bedringen kan få succes og for at undgå tilbagevenden af åreknuder.