Sådan kan du forebygge åreknuder – gode råd

Medisinsk godkendt af:

Skrevet af:

Erika Funch

Når det er sommer og tid til at vise sine bare ben frem, er det de færreste, der har lyst til at bekymre sig om grimme åreknuder og karsprængninger på benene. Rigtig mange synes, at åreknuder er uklædelige og frygter derfor at skulle døje med åreknuder, der er store, blå og tykke og buler ud på benene. Men det er faktisk muligt at forebygge åreknuder gennem forskellige tiltag, der kan implementeres i hverdagen. Disse gode råd vil blive gennemgået i artiklen.

Åreknuder og dårlig blodcirkulation

Åreknuder er næsten 100 procent arvelige, og det er derfor ikke muligt at undgå at få en åreknude, hvis man selv er arveligt disponeret. Men det er muligt at forebygge, hvornår åreknuderne opstår eller minimere risikoen for, hvor alvorlige åreknuderne bliver.

Åreknuder opstår, fordi veneklapperne er ødelagte eller slidte. Veneklapperne fungerer som en slags ventil, der sidder på indersiden af venevæggen. Veneklapperne har til opgave at sørge for, at blodet kun kan løbe en vej, så vejen derfor kun er ensrettet. Men hvis disse klapper ikke fungerer tilstrækkeligt, kan blodet løbe baglæns, og denne tilstand medfører at blodet hobes op i puljer i venerne og trykket i venerne forøges. Når denne tilstand opstår, kan det resultere i åreknuder.

Forebygge åreknuder

Har man en dårlig blodcirkulation, er man mere disponeret for åreknuder, da blodet ikke bliver cirkuleret godt rundt i kroppen, og tilstanden med forøget tryk i venerne samt dårlige veneklapper forværres.

Symptomer på åreknuder

Det er meget individuelt, hvordan åreknuder opleves og føles hos den enkelte. Nogle personer har ingen gener, mens andre oplever store smerter. Generelt set er åreknuder helt ufarlige, men bliver åreknuderne ikke behandlet, kan det medføre mere alvorlige sygdomstilfælde. De mest almindelige symptomer på åreknuder er:

  • Tyngde – og træthedsfornemmelse
  • Uro og kramper i læggen
  • Hævede ben

Åreknuder udvikles over tid, så tilstanden vil forværres hvis ikke åreknuderne behandles. Nogle af de mere alvorlige symptomer er:

  • Kløe og eksem
  • Pigmentering
  • Venøse bensår
  • Tromboflebitter, små blodpropper
forebygge åreknuder

Udover disse fysiske gener, kan åreknuder også give psykiske gener, fordi mange finder åreknuder uklædelige og grimme. Derfor er der mange, som også ønsker åreknuderne fjernet på grund af kosmetiske årsager.

Gode råd og brugbare tips til at forebygge åreknuder

Der findes forskellige tiltag, som kan være med til at minimere risikoen for åreknuder eller forebygge åreknuder og hvor alvorlige, de eventuelt bliver.

  •    Hold en sund vægt: Overvægt er med til at belaste benene, og dermed også belaste venerne, så derfor forekommer åreknuder ofte hos personer, som er overvægtige. Derfor er en sund vægt en måde hvorpå, åreknuder kan forebygges.
  •    Motioner regelmæssigt: Det er en god ide at veksle mellem forskellige former for aktivitet, så det både er høj – og lavpulstræning. Motion påvirker blodcirkulationen positivt, og en god blodgennemstrømning er med til at holde gang i blodet i benene og derfor minimeres risikoen for åreknuder.
  •    Elevér benene mest muligt: Når man sidder derhjemme eller sidder på arbejdet, er det en rigtig god ide at holde benene eleveret, så man forhindrer at blodet samler sig nederst i benene og forøger trykket i venerne. Ved at holde benene højt hjælper man blodet med at løber opad, og dette er med til at forebygge eventuelle åreknuder og opretholde en god blodcirkulation i benene.
  •    Skift position: Det er en rigtig god ide at undgå længerevarende stillesiddende – og stillestående positioner og derfor prøve at skifte position ofte for at forbedre blodgennemstrømningen i benene, så blodet ikke hobes op i benene.
  •    Brug støttestrømper: Støttestrømper er ikke kun forbeholdt ældre damer, men er derimod et rigtig godt supplement til ovenstående tiltag og til at få integreret i hverdagen. Hvis man sidder meget i samme position og ikke har mulighed for at skifte position regelmæssigt, er støttestrømper godt at bruge. Støttestrømper kaldes også kompressionsstrømper fordi de netop laver et pres på venerne således at blodgennemstrømningen forbedres i benene. Støttestrømper er også meget anvendt ved lange fly – eller togrejser, hvor det er vanskeligt at holde sig aktiv og skifte siddestilling.

Når der er behov for en åreknudeoperation

Har man åreknuder eller har prøvet at forbedre tilstanden med åreknuder ved forskellige tiltag, men åreknuderne stadig er en stor plage i hverdagen, kan det være nødvendigt med en åreknudeoperation. Der findes forskellige moderne metoder, som skånsomt fjerner åreknuderne. De behandlingsmetoder der anvendes hos Dansk Venecenter er:

  •    Radiofrekvens
  •    Laserbehandling
  •    Skumsklerosering
  •    Flebektomi

Disse behandlingsformer er de nyeste inden for operation af åreknuder, og alle er meget skånsomme og der anvendes kun lokalbedøvelse. Hos Dansk Venecenter anvendes primært laser, skum eller flebektomi til behandling af åreknuder.

Inden der foretages en åreknudeoperation, skal benene undersøges ved hjælp af ultralyd, som foretages ved en forundersøgelse. Denne forundersøgelse udføres af en af Nordens ledende speciallæger, som kan identificere eventuelle åreknuder og derefter fastsætte den rette behandlingsmetode til at fjerne åreknuderne.

Kilder

Denne artikel er baseret på forskning og publikationer fra velrenommerede kilder for at give dig den mest pålidelige information. Her er nogle af de vigtigste anvendte kilder:

No items found.

Ved at bruge disse kilder kan du være sikker på, at artiklen er baseret på aktuelle og videnskabeligt gennemgåede informationer.

Ofte stillede spørgsmål

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.

Det Udvidede Frie Sygehusvalg

Hvis du er henvist til sygehus har du ret til at vælge at blive behandlet på en privat klinik, når der er mere end 30 dages ventetid på din åreknudebehandling i det offentlige.

Læs mere om frit sygehusvalg

Kontakt os