Sprængte blodkar er forstørrede blodkar, der forekommer lige under hudens overflade. Det røde, spindelvævs-lignende udseende gør, at sprængte blodkar ofte omtales som karsprængninger.

Hvor forekommer sprængte blodkar?

Sprængte blodkar forekommer normalt i ansigtet, nederst på låret eller øverste del af underbenet, men sprængte blodkar kan forekomme hvor som helst på kroppen. Bortset fra det faktum, at de sprængte blodkar er meget synlige på ydersiden af kroppen, og dermed kan være et kosmetisk problem, er de helt ufarlige.I denne artikel ser vi på årsagerne til sprængte blodkar og behandling af dem, og hvornår det er vigtigt at konsultere en læge.

Årsager til at sprængte blodkar opstår

Der er flere grunde til, at sprængte blodkar kan forekomme på kroppen. Den mest almindelige årsag til sprængte blodkar, findes i genetikken; det er simpelthen arveligheden fra forældrene, der afgør, om en person vil få sprængte blodkar eller ej.En anden almindelig årsag til sprængte blodkar er sol. Det er velkendt, at intensiv solbadning kan skade hude,n og sprængte blodkar er en af de skader, der kan være resultatet af intens solbadning.Ændringer i blodcirkulationen. Blodcirkulation er vigtig for, at blodet pumpes til hjertet for iltning nemt. Hvis blodcirkulationen er dårlig, kan trykket i blodkaret øges i det omfang, de brister.Der er også eksempler på at intens nysen eller latter, kan få blodkar til at briste.Endvidere kan hormonændringer under graviditet forårsage sprængte blodkar. Men sprængte blodkar, forbundet med graviditet, forsvinder ofte efter endt graviditet.Eksponering for kemikalier eller miljøforurenende stoffer kan være en anden grund til, at sprængte blodkar opstår.Ofte er alkohol en grund til, at sprængte blodkar opstår. Ved intensiv og langvarig alkoholforbrug.Endelig kan direkte skader grundet stød, slag osv., få sprængte blodkar til at at opstå.

Diagnosticering af sprængte blodkar

Sprængte blodkar kan normalt diagnosticeres af en læge ved at se på blodkarrene fra hudens overflade. Med andre ord er ultralyd eller anden kompliceret undersøgelse normalt ikke nødvendigt for at afgøre, om en person har et sprængt blodkar eller ikke.

Behandling af sprængte blodkar

Der er en række meget effektive behandlinger for sprængte blodkar. Det er op til lægen som skal udføre behandlingen, i samarbejde med patienten, at bestemme, hvilken behandling der kan være bedst i det enkelte tilfælde. Ved behandling af sprængte blodkar skal behandlingen muligvis gentages for at opnå et tilfredsstillende resultat.Skleroterapi udføres med en injektion af et middel, der lukker de sprængte blodkar, hvorefter de forsvinder. Det kan tage en uge, før resultaterne af behandlingen er tydelige.Laserbehandling er en meget effektiv og skånsom metode til at fjerne de sprængte blodkar. Lyset fra laseren får blodet i de små blodkar til at koagulere, hvilket vil få de sprængte blodkar til at forsvinde.Behandlingerne af sprængte blodkar er meget skånsomme og tager kun en time at gennemføre. Efter behandlingen har patienten kun brug for en dags rekonvalescens, før han eller hun kan vende tilbage til sine normale aktiviteter.

Forebyg fremkomsten af sprængte blodkar

Selvom risikoen for sprængte blodkar oftest er genetisk betinget, er der forholdsregler, der kan tages for at reducere risikoen for sprængte blodkar og for at reducere omfanget af dem, hvis de opstår.

  • Undgå overdreven solbadning. Stærk sol kan øge risikoen for sprængte blodkar.
  • Alkohol kan øge risikoen for sprængte blodkar, så reducer forbruget af alkohol, hvis det er muligt.
  • Forbedre blodcirkulationen ved at opretholde normal vægt og træne regelmæssigt.

Hvornår skal du opsøge læge for sprængte blodkar?

Sprængte blodkar er næsten aldrig farlige. De er næsten altid et kosmetisk problem.Hvis du er generet af de kosmetiske problemer, som du kan opleve som et resultat af de sprængte blodkar, kan du søge en læge for at få dem diagnosticeret og efterfølgende drøfte de forskellige behandlingsmuligheder.Der er dog tilfælde, hvor sprængte blodkar kan være et symptom på et underliggende medicinsk problem. Enhver, der føler sig bekymret over dette, kan i så fald søge en læge for at se, om de sprængte blodkar er et tegn på et dybere problem, eksempelvis åreknuder.

Sprængte blodkar